Blog

Maaltijdsalade met couscous en vijgen

10-09-2012 12:14

Ingredienten:

  • 100 gram rucola
  • 70 gram couscous
  • 1/3e avocado
  • 5 vijgen (in stukken gesneden)
  • handje walnoten
  • 1/2 appel (zoet)
  • 1 eetlepel mayonaise/olijvonaise
  • 2 theelepels honing
  • zout
  • kaneelpoeder
  • Gemberpoeder


overig:

  • snijplank
  • groentenmes

 

Het maken van de salade
Wel de couscous in warm water. 
Snijd ondertussen de avocado en appel in schijven en de vijgen in stukken.
Verdeel wat rucola over een bord leg daar op wat couscous; dit herhalen tot het op is.
Leg de avocado, appel en vijgen over de salade. 
Meng 1 eetlepel mayonaise/olijvonaise met 1/2 eetlepel water en verdeel over de salade.
Giet de honing over de salade. Bestrooi met nog wat zout en kaneelpeder en gemberpoeder.

 

 

 

—————

Vis pizza

10-09-2012 11:15

 

Ingredienten

voor 2 personen

  • 2 pizzabodems (bio volkoren)
  • 1 blikje tonijn
  • 1/2 blikje ansjovis
  • 4 plakjes (sandwich) zalm
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 gele paprika
  • 1 (tros)tomaat
  • 1/2 potje zwarte olijven
  • 1/2 ui 
  • 2 blikjes tomatenpuree (of 1 grote)
  • zout
  • peper
  • snufje chilipoeder
  • basilicum (gedroogd)
  • koreander (gedroogd)
  • dille (gedroogd)
  • 4 eetlepels olijfolie + 1 scheutje


Overig:

  • oven
  • snijplank
  • groentenmes

Het marineren van de tonijn (uur van te voren)*
Doe de tonijn in een kommetje samen met een scheutje olijfolie, de 3 tenen knoflook (geperst), zout, peper, basilicum, koreander en dille. Meng goed door elkaar en laat een uur trekken.

Voor het maken van de pizza
Verwarm de over voor op 200 graden.
Snij de paprika inreepjes.
Snij de ui en de tomaat in plakken

Het maken van de pizza
Smeer de bodems in met olijfolie (iedere bodem 2 eetlepels).
Verdeel over iedere bodem een blikje tomatenpuree.
Verdeel de tonijn over de pizza's en leg daaroverheen de tomaat.
Verdeel ook de zalm en ansjovis over de pizza.
Leg nu de paprika, olijven en ui er bovenop. 

Bak de pizza af in ongeveer 8 minuten



 

* Marinade made by Rutger Spanjer (www.rutgerspanjer.nl)

—————

Curry (met naanbrood)

11-06-2012 18:01

Ingredienten

voor 4 personen

  • kerriepoeder
  • chilipoeder
  • saffraanpoeder
  • kurkumapoeder
  • 1/2 bakje verse koriander
  • zout
  • 300 gram kipfilet
  • 6 schijven ananas
  • 50 gram cocoscreme (creamed coconut blok!)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eetlepes kokossnippers
  • vers stuk gemberwortel
  • olijfolie

Het maken van de marinade 
Snijd de kipfilet in blokjes.
Doe in een kom: een bodem olijfolie, de tenen knoflook; geperst, de gember; geschild en geraspt, keriepoeder, saffraanpoeder, 
kurkumapoeder en het chilipoeder en zout. Meng tot de kruiden goed zijn opgelost in de olie. Laat 30 minuten intrekken.

Het maken van de curry
Bak de gemarineerde kip in een wok.
Snij de ui en voeg deze toe. Roer goed tot de kip goed gebakken is.
Voeg de cocoscreme toe. Als deze goed is opgelost, voeg je water toe (naar smaak).
Snijd de ananas in stukjes en voeg toe samen met de cocossnippers.
laat nog even sudderen. Voeg op het einde de koreander toe.

Garneer met wat verse koriander

  • variatietip: lekker met (notenrijst), boontjes en naanbrood (zie recept naanbrood)

—————

Naanbrood

11-06-2012 17:26

Voor 2 personen

Ingredienten

  • 125 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • 1 grote teen knoflook
  • verse koriander
  • +/- 50 ml Soya cuisine room  
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • zout

 

overig

  • mengkom
  • theedoek
  • olijfolie
  • koekenpan

 

Het maken van het deeg
Meng alle ingredienten goed tot er een soepel deeg ontstaat.
als het te droog is iets meer Soya cuisine toevoegen, is het te nat, dan iets meer bloem toevoegen.
Laat het deeg op een warme plek onder/in een theedoek 4 uur rijzen

Het maken van het naanbrood 
Verdeel je deeg in 2 stukken, leg het in een 3 hoekige vorm en roel beide stukken goed uit met een deegroller tot 1/2 cm dik
Verhit de olie in een koekenpan en bak eerst de ene kant, draai om en bak de andere kant tot het krokant is.
Door het bakpoeder zullen de stukken brood wat rijzen. 
laat afkoelen en uitlekken op een stuk keukenrol.
 

Heerlijk als tussendoortje of bij een curry! 

 

—————

Appeltaart met Bastogne koeken, noten, rozijnen en spijs

09-04-2012 16:05

Ingrediënten 

(voor een springvorm van 20 cm)

  • 250 gram bloem (NIET zelfrijzend)
  • 150 gram boter voor bakken en braden + 100 gram voor de bodem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 25 gram vanille suiker of 3 eetlepels vanille aroma
  • 2/3 pakje spijs (dokter Otcker)
  • 1 bak ongezouten notenmix
  • 3/4 zak excellent royale rozijnen (AH) 
  • 4 grote goudrenetten
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2/3 pak bastogne koeken

overig

  • plank
  • mengkom
  • deegroller
  • springvorm van 20 cm

 

Het makenvan de bodem
Stop de bastogne koeken in een stevige zak en verkruimel deze tot kleine stukjes. 
Het kan eventueel ook in de keukenmachine. 
Meng de kruimels met 100 gram gesmolten boter.
Vet de hele bakvorm in met boter en bedek de bodem met de bastogne vulling; goed aandrukken.
Hierna een half uur in de koelkast plaatsten.


Het maken van het deeg
Meng de bloem, de boter, de basterdsuiker, de vanillesuiker, het zout en 1 ei tot een deegbal. Als het deeg te nat is (omdat je er bijv. vloeibare boter of vanille aroma door heen hebt gedaan) meng er dan nog wat bloem door tot je een soepel deeg hebt.

Gebruik 1/3e van het deeg voor de bovenkant, leg dit apart.
de rest van het deeg gebruik je om de zijkant mee te bedekken.
Rol stroken van het deeg en plak ze tekegen de zijkant. Hang ze iets over de bakvorm en snijd de bovenkant egaal af. 


Het maken van de vulling
Schil de appels en snijdt deze in schijfjes.
Snij dunne schijfjes van de spijs en verkruimel deze daarna boven een bak. Meng het met de studentenhaver, rozijnen en de kaneel.

Hierna begin je met een laagje appels , deze leg je in een rondje. (dakpanstructuur)
Hier bovenop een laag vulling, daaroverheen weer een laagje appelschijfjes, gevolgd door vulling en je eindigt met een laagje schijfjes!

Rol stroken van het resterende deeg (1/3e ); snijd er dunne reepjes uit en leg deze over de taart. 
Smeer de bovenkant dun in met het eiwit van het 2e ei.
De taart moet 60 min op 160 graden (hetelucht) in de oven.

 

  • variatietip: Serveer de taart met een bolletje kaneelijs of vanilleijs.

—————

Humus met bieslook

03-03-2012 14:45

Ingredienten:

  • 1/2 blikje of pot kikkererwten 
  • 1/2 teentje knoflook
  • 20 ml water
  • 1/2 eetlepel mayonaise 
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • snufje chilipoeder
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • 3 eetlepels bieslook

Overig:

  • staafmixer of keukenmachine

Het maken van de humus
Doe alle ingredienten, behalve de bieslook,  in een hoge pot of in je keukenmachine
Blender tot de kikkererwten volledige gepureerd zijn en je een smeuige massa krijgt.
Indien nodig kan je nog extra zout en peper toevoegen. 
Doe de bieslook erbij en schep het er doorheen (niet blenderen; de bieslook moet heel blijven!).
Doe het in een bakje of potje en je hebt een heerlijke humus!

  • variatietip: om hem extra fris te maken (en langer te kunnen bewaren) kan je er ook wat citroensap doorheen doen. 

Ongeveer een week te bewaren in de koelkast. 

Lekker op een stokbroodje of als dip voor komkommer, wortel of bleekselderij!

 

 

 

 

—————

prei quiche

26-02-2012 20:11

 

 

Ingedienten:

voor de bodem

  • 100 gram volkorenmeel
  • 200 gram bloem
  • 175 gram boter (bakken)
  • 50 ml water
  • zout

Voor de vulling

  • 3 stronken prei (in ringen snijden)
  • 2 rode uien (in ringen snijden)
  • 2 teentjes knoflook (persen)
  • 350 gram kipfilet (in blokjes snijden)
  • Gember (stronkje van ongveer 7 cm; raspen)
  • kerriepoeder
  • zout
  • chilipoeder 
  • 10 eetlepels bloem
  • 4 eieren 

Overig

  • springvorm van 20 cm 
  • olie om in te vetten
  • oven
  • mixer/garde/blender

oven voorverwarmen op 200 graden. 

Het maken van bodem:
Doe het volkorenmeel en de bloem in een kom. Snipper de boter eroverheen en meng met je handen tot een kruimig mengsel. Voeg het water en zout toe en meng tot een soepel deeg. Maak er een bal van en zet het 30 min in de koelkast. 

Het maken van de vulling:
Snij de kip in kleine blokjes, bak in de pan met de gember (deze rasp je), een beetje chilipoeder, kerriepoeder en de knoflook (geperst). Voeg na enkele minuten de gesneden ui toe. Bak tot de kip gaar is en voeg daarna de prei toe. Bak ongeveer 10 minuten.

Het maken van de bodem (vervolg):
Vet de springvorm in met olie.
Bestrooi een werkvlak met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een ronde lap, welke je op de bodem van de springvorm legt (het deeg moet iets groter dan de bodem zijn. Rol van de overige helft nog zijkanten. En zorg dat deze goed vast zitten. 

Het maken van de vulling (vervolg):
Breek de 4 eieren in een kom. Voeg wat zout en peper toe. Kluts het goed met een mixer, garde of blender. Voeg langzaam lepel voor lepel de (10 lepels) meel toe en zorg dat het een glad papje wordt. Voeg het preimengsel toe en roer goed door elkaar (niet in de pan!). Doe het mengsel boven op de bodem en vouw de zijkanten lichtjes naarbinnen. Smeer nog wat olie op het bovenste deeg, om een mooie glans te krijgen. 

Doe de quiche 40 minuten in de oven. 

 

 

 

 

—————

zuurdesem-rozijnenbroodjes

25-02-2012 15:41

Dag 1:

Vandaag ben ik begonnen met het maken van een zuurdesembrood!

Het zuurdecemrecept is niet van mijzelf, maar de zuurdesem-rozijnenbroodjes - die het uiteindelijk gaan worden - wel! :)

Elke dag hier de vooruitgang van het zuurdesembeslag!

 

Dag 2:

Vandaag 3 keer geroerd in mijn zuurdesempapje. Het ziet er nog niet echt eetbaar uit! maar spannend is het wel, we gaan dapper door!

 

Dag 3:

3 keer geroerd, 3 lepels meel en 3 lepels water toegevoegd.

Het begint al aardig te zuur te ruiken!

 

Dag 4:

Weer 3 keer geroerd, 3 lepels meel en 3 lepels water toegevoegd. 

Er komen nu ook al luchtbelletjes in. 

 

Dag 5:

Het lijkt wel of het deeg tot leven komt!

Er zitten veel luchtbellen in en ruikt steeds zuurder. 

Nogmaals 3 keer geroerd en 3 lepels water toegevoed.

Hopelijk kan het maken van de broodjes morgen beginnen! 

 

Dag 6:

Tijd om het deeg te maken en het te laten rijzen.

Ik meng desem met meel en water.

De eerste keer rijst het deeg heel erg snel en ziet het er mooi uit.

Daarna kneed ik het nog een keer.

Ik maak er een broodvorm van en 6 kleine broodjes met hazelnoten, walnoten, rozijnen en kaneel. 

Helaas rijst het deeg niet zo mooi en goed meer. Nog maar even een nachtje laten staan. 

 

Dag 7:

Het deeg heeft niet meer gerezen.

Nu is het tijd om het brood en de broodjes af te bakken!

Ook al is het brood heel vast en de broodjes wat hard, het smaakt heerlijk (puur!).

Ik heb nu al inspiratie om het volgende keer nog groter en lekkerder te maken!

 

—————