Appeltaart met Bastogne koeken, noten, rozijnen en spijs

09-04-2012 16:05

Ingrediënten 

(voor een springvorm van 20 cm)

  • 250 gram bloem (NIET zelfrijzend)
  • 150 gram boter voor bakken en braden + 100 gram voor de bodem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 25 gram vanille suiker of 3 eetlepels vanille aroma
  • 2/3 pakje spijs (dokter Otcker)
  • 1 bak ongezouten notenmix
  • 3/4 zak excellent royale rozijnen (AH) 
  • 4 grote goudrenetten
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2/3 pak bastogne koeken

overig

  • plank
  • mengkom
  • deegroller
  • springvorm van 20 cm

 

Het makenvan de bodem
Stop de bastogne koeken in een stevige zak en verkruimel deze tot kleine stukjes. 
Het kan eventueel ook in de keukenmachine. 
Meng de kruimels met 100 gram gesmolten boter.
Vet de hele bakvorm in met boter en bedek de bodem met de bastogne vulling; goed aandrukken.
Hierna een half uur in de koelkast plaatsten.


Het maken van het deeg
Meng de bloem, de boter, de basterdsuiker, de vanillesuiker, het zout en 1 ei tot een deegbal. Als het deeg te nat is (omdat je er bijv. vloeibare boter of vanille aroma door heen hebt gedaan) meng er dan nog wat bloem door tot je een soepel deeg hebt.

Gebruik 1/3e van het deeg voor de bovenkant, leg dit apart.
de rest van het deeg gebruik je om de zijkant mee te bedekken.
Rol stroken van het deeg en plak ze tekegen de zijkant. Hang ze iets over de bakvorm en snijd de bovenkant egaal af. 


Het maken van de vulling
Schil de appels en snijdt deze in schijfjes.
Snij dunne schijfjes van de spijs en verkruimel deze daarna boven een bak. Meng het met de studentenhaver, rozijnen en de kaneel.

Hierna begin je met een laagje appels , deze leg je in een rondje. (dakpanstructuur)
Hier bovenop een laag vulling, daaroverheen weer een laagje appelschijfjes, gevolgd door vulling en je eindigt met een laagje schijfjes!

Rol stroken van het resterende deeg (1/3e ); snijd er dunne reepjes uit en leg deze over de taart. 
Smeer de bovenkant dun in met het eiwit van het 2e ei.
De taart moet 60 min op 160 graden (hetelucht) in de oven.

 

  • variatietip: Serveer de taart met een bolletje kaneelijs of vanilleijs.

—————

Terug